JUT 2018 – KAKO SE PRIPREMITI ZA SVOJU PRVU TRAIL TRKU I DRUGA VAŽNA PITANJA?

 

Dugo mi je trebalo da pronađem inspiraciju da pišem blog o planovima za Jahorina Ultra Trail 2018. Iako je želja da to postignem postojala odavno, ipak me je povreda koja se desila u međuvremenu, prilično spriječila u tome.

Nešto o samoj trci

Jahorina već godinama unazad okuplja trkače širom prostora bivše Jugoslavije i pruža svojim posjetiocima, šansu da odmjere svoje snage na četiri izazovne trke (Mini, Midi, Maxi i Ultra) koje sežu Jahorinu, Trebević, Romaniju i Ravnu Goru.

Na ovom trkačkom događaju se  možete predstaviti kao početnik (prvi put trčite planinsku trku) ili kao iskusni trkač ultramaratonac, koji trči trku čak od 104km.

Ja ću se ove godine  odvažiti kao crnogorski trkač – bloger, na trci od 14km  i tako predstaviti svoju zemlju, kao i svoju malenkost. 🙂

VAŽNA PITANJA ZA POČETNIKE

Kroz blogove posvećene JUT-u želim da odgovorim na neka suštinska pitanja vezana za planinsko trčanje a time edukujem sebe i vas da se  prvi put susretnemo sa ovim izazovom. Pa da krenem redom.

  1. Šta je to trail trka i koja je razlika u odnosu na trku na asfaltu?

Trail ili planinskaka trka je trka koja se trči planinama. Drugačijeg je koncepta od asfaltnih trka, a blagodeti ovakvog trčanja su višestruke. Osim što djeluje opuštajuće za naš organizam, takođe doprinosi poboljšanju sportskih rezultata: boljoj snazi naših mišića, boljem mentalnom fokusu kao i manjoj vjerovatnoći za dobijanje povreda u odnosu na asfaltne trke.

Neke od glavnih karakteristika traila:

  1. ,,Put ne smije biti asfaltiran (može da bude makadam ili neka vrsta alternativnog posipa).
  2.  Mora da postoji neka vrsta prirodnih prepreka.
  3.  Mora da postoji neka vrsta elevacije, tj. uspona.
  4.  Mora da bude prirodno lijep, odnosno da pruža pogled koji je trkačima značajan.” https://www.trcanje.rs/wp-content/uploads/2017/06/Vodic-za-trail-trcanje.pdf

 

2. Povreda kao signal da reagujemo i kako nastaviti nakon?

Povreda se manje – više može dogoditi svakom trkaču. Kada se desi, kao i meni, može nas odmah staviti u drugi koš, a to je trening strpljenja i izdržljivosti. Iako može značajno usporiti postizanje trkačkih ciljeva, takođe  može postati okidač za buduće uspjehe ukoliko joj dovoljno posvetimo pažnju.

Saznanje da tijelo pamti mi je ulilo snagu i dalo povjerenje da ću se ipak nastaviti pripreme za trail, iako sam u nekim momentima priznajem bila izgubila nadu. Kondiciju sam tokom ovog vremena održavala povremenim šetnjama i vožnjom bicikla.

Kao iskusniji rekreativac, znam da će mi za pripreme trebati manje vremena, nego inače.

Slušanje svog tijela i poštujući znakove upozorenja koje nam šalje, biće i dalje moja važna  lekcija na treninzima.

3.Da li sе pripreme za brda u odnosu na asfalt drugačije i u kom smislu?

Same pripreme za trail trku u odnosu na asfalt se značajno razlikuju, i na to treba obratiti pažnju. Zlatno pravilo je da na pripremama ne treniramo nikada punu distancu koja nas očekuje na trci, jer ćemo u okviru trke imati i periode hodanja.

 

 

 

 

 

                      Dobar ruksak i ukaljane patike – oprema za trail 🙂

,,Iako neki smatraju da je trail trčanje teže od asfaltnog, ipak ne trebamo to uzimati zdravo za gotovo, jer ako izuzmemo činjenicu da jurimo vrijeme - trail trčanje može biti itekako zabavno''.

3. Šta je VAŽNO naglasiti kada su pripreme za ove trke u pitanju?

Istražujući ovu temu na internetu, naišla sam na podatak da za pripreme za trail, kao obavezne vježbe  trebamo uključiti vježbe istezanja i snage. Posebno je potrebno ojačati potporne mišiće. Neke od najčešćih vježbi su: iskorak na jednoj nozi, balansiranje na jednoj nozi, plank.

Nešto više o tim vježbama možete naći u vodiču. https://www.trcanje.rs/wp-content/uploads/2017/06/Vodic-za-trail-trcanje.pdf

A evo šta su drugi rekli o Jahorini, a ujedno i odgovor na moje pitanje da li se mogu izgubiti na planini tokom trke?

,,Great and tough experience. Will come back next time. First km’s to the top of mountain in Mini-trail was a test of suffering. Good markings all the way, no way that you could get lost. Good job by all volunteers. Could have one more water-stop on mini-trail due to the heat (especially important for us newbies at this).”  

Šta nas čeka na Jahorini?

Trke prepune uzbuđenje, dobrih vibracija  i neizvjesnosti….zato,pokret svima i hajde da osvojimo Jahorinu!

M O V E    T H E     L I M I T S. 🙂

 

 

Leave a Reply