MOTIVIŠI SE I TRČI

“Mislite da sam ja sebe vidjela kao polumaratonca prije tri godine?

NEMA OGRANIČENJA

Čini se ipak za mnoge da prelazak iz “sjedećeg’’ načina života u aktivan, trkački, predstavlja veliki izazov. Ne kažem da nije. I meni je bilo potrebno mnogo vremena i truda da bih postepeno mijenjala svoje navike i postala aktivni rekreativac. Za to je potrebno mnogo strpljenja, volje, discipline, (samo)motivacije, podrške, kao i hrabrosti – petlje.

Jer, lako je sjedjeti u toplom i gledati neki divan film, ćaskati… Treba izaći vani kada su nepovoljni vremenski uslovi i tada odraditi trening… Čak jak trening. Tu se jača volja, disciplina, upornost i karakter. Tu se postaje sportista i čovjek. Kada izgradite svoje navike dovoljno da vam to neće predstavljati problem, znajte onda da ste uspjeli. Za vas nema ograničenja tada. Trčite svoju trku i uživate u njoj punim plućima.

Evo kako je izgledao jedan moj mini plan koji mi je pomogao da postanem sada već polumaratonac. Sigurna sam da sve ovo može primijeniti svako od vas, jer kako sam ja mogla, zašto ne biste i vi?!

sport-1201014_1920
Izvor: http://www.pixabay.com

 

POČETAK

Možete za početak da počnete da šetate, dan po dan, dovoljno je da steknete naviku da imate trening, tri puta sedmično. Mislite da sam ja sebe vidjela kao polumaratonca prije tri godine? Tada je to za mene bio “ogroman zalogaj” i ideja da istrčim 21km bi me samo demoralisala. Ovako, moji ciljevi, za početak bili su: skinuti kilažu, osjećati se bolje i ispuniti svoje vrijeme.

Nakon par godina aktivne šetnje i dobrih kilometraža, počela sam i da trčkaram. 🙂

PRIKLJUČITI SE NEKOJ GRUPI

U svemu što radite mogućnost da se priključite nekoj grupi ima fenomenalan učinak. Moć grupe ima ogromno dejstvo. Pogotovo u sportu. Grupa je ta koja će vas podržati, bodriti dok trenirate, kao i dati vjetar u leđa kada mislite da ne možete više.

Pozivam vas i sada da se priključite online grupi Maraton akademija, gdje se okupljaju trkači širom regiona gdje razmjenjujemo trkačka iskustva. Sigurno ćete dopiti iskren i topao savjet, kako početi sa trčanjem, i kako pametno trenirati.

jogging-2343558_1920
Izvor: http://www.pixabay.com

EDUKACIJA

Pratiti neke od sajtova o trčanju znači mnogo. Pogotovo jer je trčanje usko povezano i sa ishranom, a tome treba posebno posvetiti pažnju. Ja toplo preporucujem http://www.trcanje.rs, gdje imate sve vezano za vaše nedoumice oko svega navedenog, a takođe i plan trka u regionu, a i šire.

Takođe, savjetujem i da javno obećate da ćete ostvariti neki zacrtani cilj. Jas sam, na primjer, objavila 01.01.2014. godine na FB-u rečenicu “Počinjem da trčim”.

OPREMA I DOBRA MUZIKA

Za trčanje vam ne treba neka skupocjena oprema. Dovoljan je par starih patika, trenerka, kapa, rukavice ako je hladno i krenite. Kako vaši treninzi budu napredovali, tako će se i širiti svijest o boljoj opremi, ali o tom potom. Važno je samo slojevito oblačenje, kao i da se za treninge oblačite kao da je +11 vani.

Dobra muzika je meni “pola posla”. Veliki uticaj na mene ima dobra, motivaciona muzika, koja će me pokrenuti, čak i kada mi se ne izlazi na trening.

people-2590524_1920
Izvor: http://www.pixabay.com

PLAN PRIPREMA

Kada već odlučite da istrčite svoju prvu trku, obavezno preuzmite plan priprema (imate na sajtu trcanje.rs), i krenite odgovorno i disciplinovano da se pridržavate njega. Vaša prva trka je tu, a kasnije kroz ostale, pobjeđujete i svoje „životne trke”. Srećno, i go, go…

“Kada trčim letim,

Kada trčim lečim,

Kada trčim dišem,

Kada trčim – u glavi pišem,

Kada trčim, ideje se roje,

Kada trčim, vidim svu lepotu i boje…”

Aleksandra Ubović

WeWill.Run

Leave a Reply