ORHAN PAMUK I ,,NIKAD NE RECI NIKAD”

Za nastanak ovog bloga, glavni ,,okidač” bi je dolazak slavnog pisca – Orhana Pamuka u Bijelo Polje. Moje viđenje cijele priče  je malo drugačije, zato, uostalom i jeste blog :).

Iako je imao prilično kratko ali impresivno izlaganje, na mene je veliki utisak ostavio sam – nesvakidašnji događaj.

Ko bi rekao da će jedan, tako slavan pisac posjetiti naš grad, a uz to i biti oduševljen našim narodom, kulturom, običajima i ,,reljefom”, kako on to kaže. Na izlaganju  je predstavio svoj novi  roman ,,Crvenokosa” i rekao da za Crnu Goru – KARADAG na turskom (crna gora ili planina) znaju svi srednjoškolci iz Turske, i da se njemu, nakon 50 godina ostvario san – našao se na vrhu ,,crne planine” – Crne Gore.

Harizma, neposrednost, bliskost koju je pisac uspostavio sa nama, podsjećalo je kao da je osoba sa naših prostora. Jednostavnost  u izražavanju je doprinijela da izlaganje ostavi lični pečat na svakog od nas.

Zašto baš ,,Nikad ne reci nikad”?

Kada sam ugledala na platnu naslov ,,Orhan Pamuk u Bijelom Polju”, bljesnulo je u mojoj glavi, dok je poruka u stvari bila ,,Nikad ne reci nikad, ne.” Drugarica je uhvatila momenat:,,Kako si samo to izgovorila, neko bi sada napisao priču o tome!” To me je u stvari i inspirisalo da je i napišem.

,,Nikad ne reci nikad”, stalno govorimo usput, onako, ali malo puta vjerujemo da stvarno i može biti tako. Ja ću to od sad češće da govorim sebi. Ovaj događaj je mene  stvarno podsjetio na to i dao potvrdu da je moguće da ,,nikad”, nekad  postane sada i ovdje.

Sudeći po redu  nakon završenog izlaganja koji je čekao na potpis, sigurna sam da su mnogi odavno priželjkivali dolazak slavnog pisca u naš grad, a i ni slutili nisu da im se  želja iz ,,nikada” može ostvariti – sada!

~Nikad ne reci nikad~

Nekada nas neko sasvim nov može podsjetiti na činjenicu da smo povezani i bliski sa drugima, ma gdje se nalazimo u svijetu.

 

Leave a Reply