WEB SAJT KAO LIČNA KARTA KOMPANIJE

Ima li šta ljepše nego kad svoju prvu jutarnju kafu na poslu ispijate uz pregled omiljenog web sajta koji će vam pružiti neophodne informacije za taj dan?!

Dobro urađen web sajt omogućava pristup kompaniji na globalnom nivou što dodatno utice na cjelokupno poslovanje. Web sajt je zapravo ime i prezime jedne kompanije, njena on – line karta, put za reputaciju i prosperitet.
„Intenzivna istraživanja pokazuju da prosječan posjetilac troši samo 3 sekunde na sajtu prije nego što odluči da li želi da nastavi sa daljim istrazivanjem stranica ili da napusti sajt. Ukoliko web sajt ne privuče pažnju posjetioca u te prelomne 3 sekunde, posjetilac obično odlazi na neki drugi, konkurentni sajt.” (https://www.anticforma.com/kako-kreirati-uspesan-web-sajt)

DOBRO MAJSTORSTVO – DOBRO I REMEK DJELO
Za uspjeh jednog web sajta od presudne važnosti je: dizajn, funkcionalnosti kojim raspolaze, kao i kvalitetan sadrzaj. Za izradu web sajta neophodna je koordinacija copywriter-a, dizajnera i programera, a sve pod budnim okom projektnog menadžera.
Sudeći po Emili Breket, predsjednici dizajn i brending firme ,,Visible Logic”, vlasnici bi trebalo sami da kreiraju sadržaj za web sajt, čak iako planiraju da zaposle nekog da ga uređuje, jer oni bolje nego bilo ko drugi poznaju misiju njihove kompanije.
,,Ipak, ključna skraćenica savremenog dizajniranja web sajtova je RWD – Responsive web design, tj. dizajn koji se prilagođava širini i načinu prikaza na desktop, tablet računarima i smart telefonima bez koga je danas, praktično ,,neozbiljno” kreiranje sajtova.“ (http://www.agitprop.rs/izbor-radova/kvalitetan-internet-sajt-sta-kako-zasto/)
Ukoliko nijeste u mogucnosti priustiti unikatan dizajn, mozete se okrenuti predefinisanim temama, koje mozete pronaci na internetu. Najveće baze templejt-a možete naći na www.themeforest.net,www.templatmonster.com, www.free-css.com.www.elegantthemes.com Iako predefinisane teme bivaju sve ljepse u pogledu dizajna, i funkcionalnije u pogledu modula, mana im je sto nijesu originalni, tj. nemaju ,,wow-faktor“, jer jedna tema može biti preuzeta više (hiljada) puta.

KLJUCNI ELEMENTI ZA DOBAR WEB SAJT
Elementi koji cine sajt kvalitetnim i vrijednim paznje za siru publiku su:

1. Pazljivo odabran domen – to je vaša on-line adresa. ,,Domen je nešto po čemu će vas ljudi prepoznavati, pronalaziti i pamtiti”. (http://cyberbosanka.me/kako-odabrati-i-gdje-zakupiti-domenu-i-hosting-za-blog/)
2. Hosting – vaš prostor na internetu. S obzirom da hosting provajder cuva cjelokupan sadrzaj vaseg veb sajta, birajte provjerene hosting provajdere koji imaju dugogodisnje iskustvo.
3. Jednostavna navigacija – navigacija na sajtu treba da bude pristupačna i jednostavna za koriscenje. Potencijalni kupac treba svakog trenutka da zna na kojoj stranici se nalazi.
4. Kvalitetan i efektivan sadržaj – jer sadrzaj ce zadrzati vase korisnike i natjerati ih da se vrate navas sajt i prijave za newsletter, onje razlog zbog kog su posjetioci tu.
5. Jednostavan proces kupovine i naručivanja – potencijalnom kupcu dostavite jasne i precizne instrukcije kako da naruči proizvod.
6. Profesionalne fotografije – cine savrsenu dopunu dobrog dizajna

Newsletter – nacin da unaprijedite sadrzaj i privucete korisnike
Jedan od načina da pridobijete veci broj korisnika je prijava i na newsletter koji je najcesce spona izmedju klijenata i kompanije, jer sigurno postoje korisnici koji se neće odlučiti na kupovinu proizvoda ili vase usluge prilikom prve posjete vašem sajtu. ,,Newsletter predstavlja redovno distribuiranu publikaciju koja se najcesce odnosi na jednu temu koja zanima korisnike. (subscribers)”.(http://marketinguj.me/sta-je-newsletter-koliko-je-njegov-dizajn-bitan/). Ukoliko imate kvalitetan sadrzaj, broj otvaranja (open rate) bi bio mnogo veci, a samim tim bi se povecala i svijest korisnika o vasem brendu. Ukoliko kompanija ne objavljuje relevantan sadržaj, postoji mogućnost gubitka korisnika i odjavljivanja sa mailing liste.

Kako se izboriti za prvu stranicu Google pretrage?
Nakon uspješne izrade web sajta, jedan od važnih koraka je svakako i njegovo ažuriranje i održavanje jer od toga takođe zavisi i rejting sajta. ,,Najvažniji faktor koji Google i ostali pretraživači ocjenjuju je redovno ažuriranje sajta unikatnim i kvalitetnim sadržajem’’. (http://www.popwebdesign.net/odrzavanje-web-sajta.html). Istraživanja su pokazala da sajtovi koji se redovno ažuriraju imaju veći promet i bolje se rangiraju na pretraživačima.

VAZNOST I NACIN PROMOCIJE WEBSAJTA PUTEM DRUSTVENIH MREZA
Za dobrobit poslovanja vase kompanije neophodna je povezanost web sajta sa stranicama kompanije na društvenim mrežama. Društvene mreže povećavaju vidljivost vaseg brenda, a samim tim i bolje kotiranje kompanije na biznis ljestvici. Prilikom istrazivanja doslo se do podatka da je Facebook najzastupljenija drustvena mreza na kojoj kompanije imaju svoje profile, iza njega je Linkedln, dok je Twiter i Youtube na trecem mjestu.
,,88% stručnjaka za medije i komunikaciju smatra da su društvene mreže važne za razvijanje posla, jer živimo u radimo u vremenu digitalne ekonomije. (http://www.websajtmarketing.com/oglasavanje-na-drustvenim-mrezama/)
Kako unaprijediti i koristiti podatke o korisnickom iskustvu?
Da biste lakše pratili trendove posjeta stranicama vaseg sajta, postoje razni online alati. Uz pomoć statistike možete saznati više o broju posjeta na vašoj stranici, geografskoj lokaciji zemalja iz kojih korisnici dolaze, prosječan broj strana koje posjetilac posjeti kada dođe na vaš web sajt, izvještaji o vremenskom zadržavanju na sajtu, koji su kanali doveli posjetioce na vaš web sajt (organska pretraga, adWords oglašavanje..), a sve to može uticati na poboljšanje funkcionalnosti vašeg sajta.
Postoji mnogo besplatnih servisa koji nam nude ovu uslugu, ali najpoznatiji je svakako Google Analytics. Prednosti korišćenja Google Analytics-a su: razumijevanje navika klijenata, donošenja boljih poslovnih odluka, povećavanje prihoda od prodaje.

Uz relevantan sadrzaj do veceg dometa korisnika

1. Dozvolite da Vaš sadržaj na sajtu bude vrijedan prepričavanja!
2. Inspirišite klijente, prenesite strast vašeg biznisa kroz sadržaj websajta!
3. Shvatite da su digitalna vrata ,,mjesto’’ na koja će potrošači danas prvo zakucati!
4. Usavršavajte sadržaj koji prenosite i redovno ga ažurirajte!
5. Inspirišite druge, pokrenite ih na akciju.

OD WEBA – DO NEBA
Na kraju, ipak da zaokružimo kakav pečat treba da ostavi jedan dobar web sajt da bi privukao pažnju korisnika.
Lijep izgled web sajta upotpunjen sa relevantnim i kvalitetnim sadržajem, svakako će biti od presudnog značaja za njegovo korišćenje. Dobro osmišljen, originalan i autentičan web sajt će uliti sigurnost i povjerenje korisniku. Dobru osmišljena strategija će osvojiti srca korisnika, navesti ih da vrate opet i preporuče nekom drugom da i on postane korisnik usluga, jer dobar web sajt je put, put od weba do neba.

Leave a Reply